KORE SAVAŞI VE TÜRK ASKERLERİ

   

        KORE SAVAŞI VE TÜRK ASKERLERİ

İkinci Dünya Savaşı'nda Sovyetler Birliği'nin Japonya'ya savaş ilanı üzerine, ABD Kore’deki Japon Kuvvetleri’ne Kore’nin kuzeyindeki askerlerin Sovyetlere, güneyindekilerin de Amerikanlara teslim olmalarını önerdi. Olumlu cevap alamayan Sovyetler Kuzey Kore’yi, ABD ise Güney Kore’yi işgal etti. Böylece Kore toprakları ikiye bölünmüş oldu.
Kore anlaşmazlığı, 25 Haziran 1950 sabahı Kuzey Kore'nin, Güney Kore askerlerinin boyundaki sınırı geçtiklerini ileri sürerek, sınırı teşkil hat boyunca saldırıya geçmeleriyle sıcak savaşa dönüştü. Bu durum karşısında Amerika'nın isteğiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 25 Haziran 1950'de toplantıya çağrıldı. Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye saldırmakla barışı bozmuş olduğuna karar verdi.

Kuzey Kore’nin Seul’u işgal etmesinden sonra Birleşmiş Milletler Güney Kore Cumhuriyeti'ne yapılan saldırıyı karşılama ve bu bölgedeki milletlerarası barış ve güvenliği geri getirecek yardımlarda bulunmaya çağırdı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu on altı devlet Birleşmiş Milletlerin çağrısına cevap verdi ve bu devletlerin gönderdiği yardımlardan Birleşmiş Milletler Kuvvetleri teşkil edildi. Kore'deki Birleşmiş Milletler Kuvvetlerinin Başkomutanlığına 24 Temmuz 1950'de Amerikalı General Douglas Mc. Arthur atandı.

Birleşmiş Milletler’in kararından sonra Ankara'dan Kore Savaşı'na gitmek üzere Mehmetçik İskenderun'a hareket etti. Mehmetçiği uğurlama törenine her yaştan insan akın etti.
İskenderun'da da askerî, mülkî erkân ve halk bando eşliğinde Türk Tugayını törenle uğurladı. 25, 26, 29 ve 30 Eylül, 2 Ekim’de hareket eden gemiler 21 günde Kore'nin güneydoğusunda bulunan Pusan Limanına ulaştı.
Gemileri terk eden her kafile kamyonlarla tren istasyonuna, oradan da vagonlara bindirilerek limanın 85 km. kuzeybatısındaki Taegu şehrine hareket etti.

Türk Tugayı 8’nci Amerikan Ordusuna bağlandı ve tugaya "North Star- Kutup Yıldızı" kod adı verildi. 7 Kasım'da Türk Tugayına ilk olarak Seul'ün 46 km. kuzeybatısındaki Munson bölgesinin emniyetini sağlama görevi verildi. Tugay öncelikle 25’nci Amerikan Tümeninin geri bölgesini emniyete aldı ve Tümenin Sunchon bölgesinde toplanmasını sağladı. Kore Savaşı ancak 27 Temmuz 1953'te Sovyetlerin Amerika'nın yapmış olduğu önerileri kabul etmeleri ile son buldu.

Türk Tugayı savaşın sona ermesinden itibaren Kore'de kalmaya devam etti. 1960 yılında bir bölüğe indirildi ve 1965 yılında ise sembolik anlamda bir manga bırakıldı. O da daha sonra yurda döndü. Kore Savaşı 1922-1950 yılları arasında II. Dünya Savaşı’na katılmayan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üstün muharebe yeteneğine sahip olduğunu göstermiştir. Türk ordusu güvenilir bir müttefik olduğunu kanıtlamış ve Batı bloğunun ortak savunma sistemi olan NATO'ya dahil olmuştur. Savaşın başından itibaren stratejik noktalarda görev alan Türk tugayları kendisine verilen görevleri en iyi şekilde yerine getirmiş ve katıldığı muharebelerde; 37 subay, 26 astsubay, 658 er olmak üzere toplam 721 şehit, 2147 yaralı, 346 hasta, 234 esir ve 175 kayıp vermiştir.

462 Türk şehidi Güney Kore'de Seul-Pusan Kasabası yakınlarındaki Tanggok mezarlığı içerisinde bulunan Pusan Şehitliği'nde bulunmaktadır.

Yorumlar