FRANSIZ İHTİLALİ, FRANSIZ İHTİLALİ'NİN SONUÇLARI VE FRANSIZ İHTİLALİ'NİN OSMANLI'YA ETKİSİ:




FRANSIZ İHTİLALİ NEDİR?

Fransız İhtilali, 18. yüzyıl Avrupası’nda meydana gelen devrimlerden biridir. Avrupa merkezli olmasına rağmen bütün dünyayı etkilemiştir. Fransa’daki krallığın, dini hiyerarşinin ve aristokrasinin, işçi sınıfı tarafından sorgulanması sonucu oluşmuştur.

Basttille Hapishanesi’nin halk tarafından basılarak mahkum ve mevkufların salınmasıyla başlayan süreçte, halkın işçi sınıfı olarak, krala, kralın ailesine, soylulara, zenginlere ve din adamlarına karşı yaptığı ayaklanmadır. 14 Temmuz 1789 tarihinde meydana gelmiştir. Çağ kapatıp, çağ açan bir devrimdir.
Fransız Devrimi ile birlikte Avrupa’da cumhuriyet rejimi konuşulmaya ve oluşturulmaya başlanmıştır. Milliyetçilik akımları baş göstermiştir. Yeni bir küresel savaşın ilk belirtileri Avrupa’da yaşanmıştır. İşçi sınıfının devrim zaferi, bütün dünyada savaş çıkartacak şekilde milliyetçilik akımının kuvvetlenmesine neden olmuştur.

FRANSIZ İHTİLALİ’NİN SONUÇLARI NELERDİR?

- Yıkılmaz diye düşünülen, hatta egemenlik hakkını Tanrı'dan aldığı iddia edilen mutlak krallıkların yıkılabileceği gerçeği ortaya çıktı.

- İlkel şekli Yunan şehir devletlerinde, gelişmiş şekli İngiltere ve ABD'de görülen demokrasi, Kıta - Avrupası'nda da gelişmeye başladı ve Batı medeniyetinin vazgeçilmez unsurlarından biri haline geldi.

- Egemenliğin halka ait olduğu kabul edildi.

- Milliyetçilik  ilkesi, siyasi bir karakter kazanarak, çok uluslu devletlerin parçalanmasında etkili oldu.

- Eşitlik, özgürlük ve adalet ilkeleri yaygınlaşmaya başladı.

- Şahsi güçlere, zekaya ve girişim yeteneğine ortam hazırladı.


-Fransız İhtilali, sonuçları bakımından evrensel olduğundan Yeniçağ'ın sonu, Yakınçağ'ın başlangıcı kabul edildi.

- Dağınık halde bulunan milletler, siyasi birliklerini kurmaya başladılar.

- İnsan Hakları Bildirisi, Fransızlar tarafından dünya çapında bir bildiriye dönüştürüldü.

- Fransız İhtilali'nin yaydığı fikirlere karşı İhtilal Savaşları (1792-1815) başladı. Önce Fransa ile Avusturya ve Prusya arasında başlayan bu savaşlara İngiltere ve Rusya'da katıldılar. Savaşlar - Napolyon'un yenilgisiyle sonuçlandı.

- Viyana Kongresi ile Avrupa'nın siyasi durumu yeniden düzenlenmiştir (1815).


FRANSIZ İHTİLALİ'NİN OSMANLI DEVLETİ'NE ETKİLERİ NELERDİR?

Osmanlı Devleti başlangıçta çıkan olayları pek önemsememiştir. Fransız İhtilali'ni Fransa’nın bir iç sorunu olarak görmüştür. 1795 yılında da Fransa’da oluşan yeni rejimi tanımıştır.

Fransız İhtilali sonucunda Osmanlı Devleti’nde temel hak ve özgürlüklerin yasal güvenceye alınması ve yargı güvencesi sağlanmıştır. Toplumsal eşitlik ilkesinin yayılması Fransız İhtilali'nin sonucunda gerçekleşmiştir.

Fransız İhtilali'nin Osmanlı Devleti’ne etkilerini kısaca özetleyecek olursak;

1. Tanzimat ve Islahat Fermanları ilan edilmek zorunda kalmıştır.

2. Meşrutiyet ilan edilerek parlamenter yönetime geçilmiştir.

3. Demokrasi hareketleri ve batılı tarza yapılan yenilikler hızlanmıştır.

4. Milliyetçilik akımı Osmanlı Devleti’ndeki azınlıklar arasında hızla yayılmıştır. Zaman içerisinde azınlıklar bağımsızlıklarını kazanmak için ayaklanmaya başlamıştır. Milliyetçilik akımı etkisiyle Osmanlı Devleti dağılma sürecine girmiştir.




Yorumlar

Yorum Gönder