LİBYA'DA OLANLAR VE DOĞU AKDENİZ ANLAŞMASI

Hepimizim malumunca Türkiye, geçtiğimiz aylarda Libya'ya asker gönderme kararını parlemantodan geçirip, Libya'nın meşru hükümeti UMHY'ye; lojistik, teknolojik ve yeni nesil harp konusunda yardımcı olmak için asker göndermişti. Peki Türkiye sadece Libya hükümetine sadece askeri alanda destek için mi asker gönderdi ? 
Türkiye'nin Libya'ya asker göndermesinin diğer nedeni Doğu Akdeniz'deki Doğal Gaz rezevrleridir. Bunu şu şekilde açıklamak istiyorum;


1.si Akdeniz'de mavi vatan sınırlarımızı işgal eden Yunanistan ve kuklası Güney Kıbrıs'ı, Libya ile yapılan "Deniz Yetki Alanları Sınırlandırma" mutabakatı Yunanistanı bir devre dışı bırakmıştır. Ayrıca bu anlaşma doğrudan Libya hükümeti ile yapıldığı için meşru bir anlaşma olup Yunanistan'ın elini kolunu bağlamaktadır.

2.si ise; İsrailin Akdeniz'deki doğalgazı Avrupaya taşıma hayalini ortadan kaldırmıştır. Türkiye; Rum, Yunanistan ve Mısır'ın Doğu Akdeniz'de entrikalarını ve oldu bittiye getirmesini engel oldu. Bu yüzden özellikle Yunanistan tarafından, Ege'de taciz olayları daha sık yaşanmaya ve küstahça açıklamaların ardı arkası kesilmemeye başladı. 


Mısır ise özellikle darbeci lider Sisi'nin Türk düşmanlığını ayyuka çıkarmış, Akdeniz'de; Israil kulaklığı ve başına buyruk hareket edemediği için bölgedeki Türk varlığından oldukça rahatsız olmuştur. 

Öncelik şunu söylemek icap eder ki, Türkiye bu hamleyle Doğu Akdeniz'de bir oldu bittiye müsaade etmemiştir. Yani, kendisine yönelen kuşatmayı yarmış oldu. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İtalya, İsrail, Mısır ve diğer tüm ülkeler Libya üzerinden Doğu Akdeniz'de mevzi kazanmaya veya var olan mevzilerini tahkim etmeye çalışırken, aynı zamanda bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye bu sürece kayıtsız kalamazdı. Nitekim kalmadı da. Ayrıca bu meseleyi, Türkiye'nin Kıbrıs meselesinden bağımsız okuyamayız. Türkiye, Libya'ylaimzaladığı mutabakatla Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasındaki bağlantıyı da kesmiş oldu.

Bu süreçte hükümetimiz ince eleyip sık dokumaktadır ve Türkiye'nin "Mavi Vatan" sınırlarını koruyacağından şüphemiz yoktur. 





Yorumlar

Yorum Gönder